TOP termékek
Termékajánló
Hírlevél
Kék katalógus

online papirbolt - kék katalógus 2019

Iskolakezdés 2019

Házhozszállítás

Kövessen minket

pinterest online papírboltinstagram online papírboltyoutube online papírbolt onlinepapirbolt facebook

Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Fizetési megoldás
Online Papírbolt írásai
2018.09.04 17:11

A mátrixnyomtatók és a festékszalagok

A mátrixnyomtatók és a festékszalagok

 

A mátrixnyomtatók olyan nyomtatók, melyek nyomtatófeje balról jobbra haladva nyomtat. A nyomtatásra váró felület előtt egy festékszalag mozog, melyekre tűk ütnek rá, így pontokból áll össze a nyomtatás.

A tűket elektromágneses tér mozgatja, visszahúzásukról pedig rugóerő gondoskodik. Azt is mondhatjuk, hogy a mátrixnyomtató az írógép továbbfejlesztett változata.

Éppen az említett pontokból összeálló nyomtatásnak köszönhető, hogy a nyomtató bármilyen betűtípus papírra vetésére képes és különféle grafikonokat, ábrákat is nyomtathatunk.

Fontos azonban kiemelni, hogy amennyiben jó minőségű nyomtatott képre van szükségünk, nem a mátrixnyomtató az ideális számunkra. Ennek ellenére számos helyen használják, hiszen olcsó és indigós számlanyomtatásra is lehetőségünk nyílik.

Amennyiben színes képre van szükségünk, a mátrixnyomtatókat is segítségül hívhatjuk, azonban a kép alacsony minőségéről ne feledkezzünk meg.

A gép különféle üzemmódban képes nyomtatni, így megkülönböztetünk Draft, NLQ és LQ minőséget.

A piszkozati, vagy Draft nyomtatása a tűk egyszeri leütésének eredménye. Az NLQ a Near Letter Quality, azaz a közeli levél minőségű szóösszetételt takarja. Az efféle nyomtatás során a tűk nem csak egyszer, hanem többször is dolgoznak. A harmadik üzemmód az LQ, azaz Letter Quality, levélminőségű nyomtatás. Fontos, hogy a nyomtatáshoz minimum 18 tűs nyomtatóra van szükségünk és bár a kapott kép nagyon jó minőségű, papírra vetése ideig tart.

A minőségi nyomtatáshoz a festékszalag jó minősége elengedhetetlen. Ezeket alapanyag szerint három csoportba sorolhatjuk. Beszélhetünk WAX (viasz), WAX-RESIN (viasz-gyanta) és RESIN (gyanta) csoportokról.

A WAX-os festékszalagokat papír címkékhez használjuk és a nyomtatás során a kis fejhőmérséklet és a gyorsaság jellemzi őket.

A RESIN alapú szalagok szintetikus anyagokon produkálják a legjobb nyomtatást és rendkívül ellenállóak (mechanikai és oldószer, vagy vegyszer ellen). Nagyobb fejhőmérséklet és kisebb nyomtatási sebesség jellemzi őket.

A WAX-RESIN szalagok a korábban említett két típus előnyeit gyúrják össze.

A jó minőségű szalagokat egyfajta védőréteggel látják el, mely megvédi a nyomtatófejeket a gyors elhasználódástól.

Webáruház készítés